Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

Dumpventil

Universal Dumpventil Om du vill anpassa storlek på dumpventil till din motor.

Modellanpassad Dumpventil Om du vill ha en modellanpassad avlastningsventil.

Läs mer om funktion på dumpventil här.

Filtrera

Visa utökade filter

Produkter

Visa fler

Dumpventil, Avlastningsventil

Varför byter man till en annan avlastningsventil när det redan sitter monterat original?
Orsakerna kan vara flera men här tar vi upp några:
Flöde
Tryck
Ljud
Montering

Flöde
Dessa värden är riktlinjer för max flöde. I praktiken så blir det inte alltid så. Därför används större ventil än vad den teoretiskt kan flöda för att ha marginal.
~30mm upp till ~600hp
~40mm upp till ~800hp
~50mm upp till ~2500hp
~60mm upp till ~3000hp

Tryck
Ibland så klarar inte original ventil att hålla ett ökat tryck. Detta kan bero på förslitning över tid eller konstruktion.

Ljud
En original ventil skall vara så tyst som möjligt. Ofta så är denna konstruerad i plast och leder tillbaka luften i systemet. Då säger man att den är återcirkulerande. En dumpventil från eftermarknaden har ofta en metallkonstruktion och har då ett annat ljud. Vissa ventiler är konstruerade så att släpper ut övertrycket utanför systemet. Detta kallas öppen dumpventil eller atmosfärisk dumpventil.

"Turbo flutter"
Detta är när gaspedalen släpps upp och överskottstryck ej kan evakueras genom avlastningesventilen helt. Då kan trycket bara försvinna ut genom turbons kompressorhjul och eftersom denna snurrar så kommer ett så kallat "flutter" att uppstå. Se till at använda en passande dumpventil som inte skapar detta ljud då det bromsar ner turbon med längre spool up tid som resultat. Det är dessutom skadligt för turbon.

Montering
Ombyggnation av motor kan medföra att original ventil måste flyttas. Detta är ofta en anledning att byta till en annan avlastningsventil. Denna kan både ha en svetsanslutning som måste svetsas fast. Då medföljer nästan alltid svetsflänsen vid köp av dumpventil. Alternativ två är slanganslutning. Då använder man helt enkelt ett T-stycke för att skarva in sig med ventilen i systemet.

Sammanfattning
Placering, montering, flöde och tryck är de faktorer som i största del påverkar hur mycket effekt en ventil klarar eller hur mycket den flödar eller ej. Dumpventilen / Avlastningsventilen skall helst sitta i ytterböj för att kunna evakuera luft på bästa sätt.

Dumpventilen står öppen på tomgång
Du behöver en hårdare fjäder då motorns vacuum övervinner fjäderns kraft.

Fjäder
Riktlinjer vid val av fjädertryck.
2psi: Används enbart till en del kompressormotorer
6psi fjäder för vakuum på: -0,25 bar till 0,4 bar.
8psi fjäder för vakuum på: -0,4 bar till -0,5 bar.
10psi fjäder för vakuum på: -0,5 bar till -0,65 bar.
11psi fjäder för vakuum på: -0,65 bar till -0,7 bar.
12psi fjäder för vakuum på: -0,7 bar till -0,8 bar.