Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

Val av bränslepump

 

Detta beror på många faktorer men vi tar upp dem alla här för att göra dig säker på att välja rätt bränslepump för din applikation. Använd bränsletyp, flöde, tank eller externt, mottryck, tillbehör som behövs.

 
 
 
 

Bränslekompabilitet

Bensin, Etanol, Metanol, Diesel
Nästan alla bränslepumpar klarar av bensin, BF98 och BF95 utan några problem. Det är när alkoholbränslen som E85 eller andra aggresiva bränslen som högoktanigt racebränsle används som man stöter på problem. Bensin smörjer och vårdar på så vis pumpen utan att någon vidare service behövs. Vid användande av etanol / E85 så börjar problemen på olika vis. Det vanligaste är att bränslepumparnas inre delar slits ner och pumpen helt enkelt stannar. Trots texter om att bränslepumpar klarar av E85 så skall man vara medveten om att de slits mer än med bensin och kommer då ha en kortare livslängd. Det finns ytters få bränslepumpar som faktiskt klarar att köra på E85, där de intre komponenterna är gjorda för alkoholbränslen. Oavsett val av bränslepump så skall en smörjande tillsats användas vid bruk av etanol som bränsle för att minska slitage.

 

Vilket bränsle en bränslepump klarar

De flesta bränslepumpar kan hantera bensin om inget annat anges. Men när det gäller etanol och racebränsle så kan du stöta på problem. Främst för att bensin har ett naturligt "smörjmedel" för bränslepumpens inre komponenter som racebränsle och etanol inte har.

Nu har du två alternativ. Tillsätt smörjmedel som tillsats eller använd en bränslepump gjord för etanol.

Notera!. Det är skillnad mellan en bränslepump som är tillverkad för racebränsle och etanol och en vanlig bränslepump som klarar av att gå med detta bränsle ett tag.

Storlek

Storlek på bränslepump
De vanligaste dimensionerna på bränslepumpar både original och på eftermarknaden som monteras in-tank, i en bränslepumpsarmatur innuti bränsletanken är 39mm, 40mm och 50mm. Det finns även en extra liten walbro bränslepump  (GST302) som endast mäter 36,5mm i diameter.

Som extern bränslepump så finns mestadels pumpar som är 60mm i diameter men även en liten Walbropump på 39mm.

 

Intern eller extern bränslepump? 

Vad som avgör om du ska använda en extern eller intern pump är monteringsmöjligheterna. Funktionen är densamma så länge som den specifika pumpen du tittar på kan hantera flödet.

Om du har en bränsletank som ej möjliggör installation av en intern pump så använd en extern. Men en intern bränslepump går oftast att använda då det nu mer finns små fina pumpar som levererar bra med flöde.

Flöde

Hur mycket flöde skall pumpen klara av?
För att veta detta så måste man räkna ut hur mycket bränsle som kommer att gå åt om spridarna står helt öppna. Har vi t.ex en 4cyl turboladdad motor med Bosch 1500cc spridare som skall ladda 1 bar med 3 bar grundbränsletryck. Bränsletrycket kommer då med en linjär bränsletrycksregulator vara 4 bar vid fullt laddtryck. En 1500cc Bosch bränslespridare flödar 1690ccper minut vid 4 bar vilket blir 6,76 liter per minut. Detta multiplicerat med 60 (en timma) blir 405,6 liter bränsle per timma som kommer att gå åt vid fullt laddtryck.

 

Hur mycket effekt en bränslepump klarar

Att bestämma vilken pump som ska användas för att hantera dina effektmål behöver några enkla beräkningar. Exempel:

4 x 900cc/min spridare vid 3 bar.
900 x 4 = 3600cc/min (3,6L / min)
3,6 * 60 = 216L/H (bränslepumpens kapacitet vid 3 bar mottryck)

Om du kör med 1 bar övertryck och spridarna levererar 960cc vid 4bar.

4 x 960cc/min injectors at 3 bar.
960 x 4 = 3840cc/min (3,84L / min)
3,84 * 60 = 230,4L/H (bränslepumpens kapacitet vid 4 bar mottryck)

Var noga med att kontrollera bränslepumpens flöde vid ditt beräknade mottryck. Detta gör du enkelt med hjälp av taggarna i kategorin här:

Bränslepumpar

Maxtryck

Insprutning eller förgasare
Här är det egentligen frågan om man skall ha en högtryckspump för insprutningssystem som kan leverera upp mot 9 bars tryck då vissa motorsport bränslespridare klarar av upp till 8 bar i tryck. Alternativt en lågtryckspump som brukar leverera upp til 0,5-0,6 bar.

 

 

Bränslepumpar och mottryck

Bränslepumpens namn ges ofta av bränsleflödet de kan leverera vid 3 bar. Detta ger dig bara en indikation på vad du behöver. Jämför det med en cykel. Med hög växel kan du cykla snabbare = pumpens maxflöde. Men med en högre växel så blir det tyngre i en uppförsbacke = mottryck.

Se till att kolla in bränslepumpens flöde vid ditt beräknade mottryck. 3 bar bastryck plus 1,5 bar laddtryck ger dig 4,5 bar mottryck.

Det är denna info som bestämmer vad en pump klarar av.

 

Kategori - Bränslepumpar

Tillbehör till bränslepumpar

Backventil, kontaktstycke och förfilter

 

Backventil


Backventiler finns i olika utföranden och de som pratas om på eftermarknaden är Boschvarianten som ej klarar av högt flöde men som tätar väldigt bra. Sen finns fullflödes backventil som är större i kroppen än en vanlig backventil för att de interna komponenterna skall få plats utan att hindra flödet. Dessa fullflödes backventiler används i princip alltid i eftermarknadssystem då man vill ha flöde men ändå egenskaperna från en originalbil som är lättstartad.

Backventiler används då man vill bibehålla bränsletrycket även vid avstängd motor för att få den mer lättstartad vid nästa uppstart. Dessa backventiler används också i de bränslesystem där två eller flera pumpar körs parallellt i olika steg eller med styrning av en PWM signal. Detta för att bränsle inte skall tryckas ut bakvägen ur den bränslepump som är avstängd.

Kontaktstycke

Kontaktstycke / terminal på bränslepump
Terminalerna och kontaktstycket på bränslepumpar skiljer sig oftast beroende på märke. Walbro har ett kontaktstycke, Boach har ett annat osv. När mankikar på externa pumpar så brukar de nästan alltid ha terminalanslutningar.

Förfilter

Bränslepumpens förfilter
Bränslepumpar har inbyggda bränslefilter som sitter monterat internt och går inte att byta ut. Detta räknar man inte som ett filter. Vill man ha ett bränslefilter så köper man det separat och sätter på trycksidan. Vill man ha ett förfilter så köper man även detta separat och monterar innan bränslepumpen på sugsidan.

Läs mer i avsnittet bränslefilter