Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

 

 

Vad är AN-kopplingar och AN-slang?

Det finns många bränsle, olje, luft och vattensystem som är byggda med AN-kopplingar men var är egentligen AN-kopplingar / AN-slang eller AN-system som det också kallas?

 

Vad är AN?

Vad är en AN-koppling eller AN-slang?

AN är en förkortning av "Army Navy" som är en amerikansk standard och som härstammar från andra världskriget. AN använder en kona på 37 grader, samma som JIC vilket är en industristandard som används mestadels inom hydraulik. Dessa går att använda ihop men ger ej ett lika bra tätande förband som AN mot AN av många olika anledningar, även om det ändå fungerar. 

Man kan alltså hitta ett liknande sortiment på hydraulikhandeln men då i förzinkat stål och mycket grövre gods istället för de lätta AN-kopplingarna som tillverkas i aluminium.

AN mäter innerdiameter på slangen i 1/16" steg där an1 i teorin är 1/16" och an8 är 1/2" och an16 är 1". Rör mäter man på ytterdiameter. Läs mer om storlek på an-kopplingar och slang här.

Förutom de klassiska AN-kopplingar som börjades med under under andra världskriget så har det kommit massvis med nya varianter som öppnar möjligheter för hur  man kan koppla ihop saker.

Monteringen av AN-kopplingar är väldigt enkel: Grundtanken är en slanganslutning som kläms på slangen med så enkla verktyg som två skiftnycklar om man så vill. Sedan så använder man adaptrar för att montera de två slangändarna för att leda bränsle, olja, vatten eller luft från en punkt till en annan.